Na een hele schoolcarriere op de vrije school in Den Haag begon ik aan een studie Nederlands aan de UvA. Daar miste ik het 'bezig zijn' met mijn handen zo erg dat ik de eerste graads lerarenopleiding voor kunstdocent ging doen. Mijn afstudeerrichting werd 3D, omdat ik het tekenen toen maar saai vond. Na mijn studie ben ik gaan werken als kunstdocent en mentor op de Vrije School in Rotterdam. Hierna volgden nog enkele andere middelbare scholen in de stad. 

 

Momenteel schrijf ik teksten en verhalen, maak foto's, teken verhalen, mensen en wat katten. Wandel graag door steden, dorpen en natuur. Ik geef ook nog steeds teken, boetseer en kunst(geschiedenis)lessen aan pubers. 

Uitgangspunt voor mijn werk is het vertellen van een verhaal.

Het liefste in een kleine serie beelden, dat kunnen foto's zijn en/of kleine tekeningen. Geen woorden om het verhaal te vertellen; De beelden mogen voor zich spreken.

Bij geschreven verhalen mogen de woorden het verhaal beeldend maken. 

Vanuit dit idee zijn ook mijn 'Againings' ontstaan; illustraties in foto's. Het kwam zo vaak voor dat ik een foto nam en meteen een verhaal in het beeld bedacht; maar dat bleef dan alleen voor mezelf. Met mijn Againings probeer ik mijn verhaal bij een foto letterlijk te schetsen. Zonder woorden en met hier en daar ook nog genoeg ruimte voor de kijker om het verhaal zelf verder af te maken. 

Daarbij vond ik het ook een mooi idee om een foto te 'herbruiken' als onderdeel van een illustratie en begin van een nieuw verhaal. 

Inspiratie komt vooral uit dingen die ik tegenkom tijdens wandelingen, dat kunnen flarden van een gesprek zijn, mensen die opvallen, gebouwen, bomen of teksten die ergens 'toevallig' lijken staan. Door deze uit te lichten kan er een verrassend nieuw verhaal ontstaan. 

Ik heb een geweldige dochter van zes en woon in Rotterdam. 

©copyright E.Barends 2020

  • Instagram